De eerste gerestaureerde windmotor is afkomstig uit Oudega. Nico Minnema gaf opdracht tot herbouw in naam van It Fryske Gea. Op advies van de oude molenbouwer Bakker uit IJlst is de windmotor voorzien van een rechthoekige staart.

De windmotor Japkeslân te Earnewâld in eigendom van It Fryske Gea is volledig nieuw gebouwd en geplaatst op een bestaande put. De windmotor van Japkeslân is voorzien van een zelfontworpen achthoekige tandwielkast ‘type Adema’.

De windmotor op de Veenhoop is zwart gecoat, zodat buurtbewoners geen hinder ervaren van het blinkende staal. Voor deze windmotor is een nieuwe put gebouwd.

In Earnewald is voor It Fryske Gea o.a. een windmotor met vier wieken gerestaureerd. De dubbele staart houdt het waterniveau in balans. De windmotoren bemalen polders, voorzien of ontdoen ijsbanen van water of houden het achterland droog.

Voor een tweetal windmotoren is een nieuwe put gemetseld waaronder de windmotor te Gytsjerk. Deze windmotor ververst het water van de paddenpoel.

De tientallen windmotoren die inmiddels zijn gerestaureerd, zijn qua afmetingen en vormgeving replica’s van de voorganger. Op ambachtelijke wijze worden de windmotoren vakkundig door het team van de Adema’s gerestaureerd.